Moxa-therapie bij stuitligging

Wanneer je baby in stuitligging ligt, kan een behandeling met moxa helpen om je kindje in hoofdligging te krijgen. Hoe eerder wordt begonnen met de therapie, hoe groter de kans van slagen. Onderzoek wijst uit dat tijdens de 33ste tot de 36ste week de moxatherapie de kans op een spontane draai van 50% naar 75% vergroot.
Vanaf de 33e week kan begonnen worden met de moxa-therapie. Belangrijk is wel dat de verloskundige of gynaecoloog heeft aangegeven dat je kindje voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet ingedaald is. Er zijn geen nadelige gevolgen of bijwerkingen van moxa-therapie. Als de behandelingen zorgvuldig worden uitgevoerd, zijn er geen risico’s. De behandeling is pijnloos en is geen grote ingreep, anders dan een draaipoging door een gynaecoloog, die door veel vrouwen als een behoorlijke belasting wordt ervaren.

Wat is Moxa-therapie?

Moxatherapie is een onderdeel van acupunctuur en de Chinese Geneeskunde. Moxa, oftewel Artemisia vulgaris, is een kruid dat in het Japans Mo Gu Sa genoemd wordt. In het Nederlands heet dit plantje Bijvoetkruid, omdat het vroeger gebruikt werd ter voorkoming van o.a. blaren.

Bij moxa-therapie wordt gebruik gemaakt van moxa-sticks, dit zijn een soort dikke sigaren die aan worden gestoken. De sticks gaan gloeien en verspreiden een intense weldadige warmte. Ik verwarm de zijkant van je kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67 (Zi Yhin), gedurende 20 minuten met een moxastick. Daarmee stimuleer je de beweeglijkheid van je baby waardoor draaien mogelijk wordt.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van moxa-therapie bij stuitligging. In een studie uit 1998 gepubliceerd in het JAMA (Journal of the American Medical Association), werden 260 vrouwen gevolgd waarvan de baby in stuitligging lag. De helft van deze vrouwen onderging moxa-therapie. Bij de groep vrouwen die moxa-therapie onderging was na de 36e week ongeveer 75% van de baby’s in hoofdligging gedraaid. Bij de controle groep was dit 50%.

Veilig

Uit onderzoek blijkt ook dat er geen nadelige gevolgen of bijwerkingen zijn van moxa-therapie. Het slagingspercentage is heel groot, mits er op tijd wordt begonnen met moxatherapie en de behandeling tweemaal daags consequent 20 minuten wordt toegepast. Helaas kan ik niet de garantie geven dat de behandeling altijd het gewenste effect heeft. Mocht moxa-therapie geen effect hebben, dan is een draaipoging door de gynaecoloog nog altijd mogelijk.

De behandeling

We beginnen de behandeling met een ontspannende voetmassage. Daarna geef ik je de eerste moxa-behandeling. Omdat deze behandeling vrij makkelijk uit te voeren is, kun je daarna zelf thuis aan de slag gaan. Omdat het in deze periode lastig is om met je zwangere buik bij je kleine teen (acupunctuurpunt) te komen, is het handig als je iemand meeneemt die jou de verdere behandeling gaat geven. Ik geef diegene dan duidelijke instructies hoe te handelen. Verder ontvang je van mij voldoende moxa-sticks voor de hele behandeling.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je door mij, in de praktijk, verder te laten behandelen.

 

Heb je nog meer vragen over moxa-therapie? Neem dan gerust contact met me op.